Dit zijn je opties voor een bromfiets verzekeren

Wil je graag een bromfiets verzekeren? Dan is het eerste wat je moet doen even controleren welke verschillende mogelijkheden er hiervoor allemaal op de markt zijn terug te vinden. De eerste optie waar je op dit vlak over beschikt is de wettelijke verplichte WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering die je afsluit in de wetenschap dat ze enkel en alleen maar de schade dekt aan derden. De eigen schade die je bromfiets mogelijks oploopt is dan ook op geen enkele manier gedekt. Gelukkig zijn er wel alternatieven op de markt terug te vinden waarbij dit wel mogelijk is. Hoe dan ook, zou jij graag een bromfietsverzekering willen afsluiten, maar wil je graag allereerst concreet weten wat jouw opties nu precies allemaal zijn? Verdiep je dan vooral in de onderstaande informatie.

Je bromfiets verzekeren met een WA-verzekering

De eerste optie waarover je beschikt voor wat je bromfiets verzekeren betreft is het afsluiten van de standaard WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze de enige is die je voor je bromfiets wettelijk verplicht dient af te sluiten. Deze verzekering heeft als belangrijkste voordeel dat ze doorgaans kan worden afgesloten voor een erg lange verzekeringspremie. Het spreekt voor zich dat deze lage premie heel wat potentiële verzekeringnemers wel aanspreekt. Je moet je echter in dit geval zeker en vast ook de vraag stellen waar deze lage premie vandaan komt.

Je bromfiets verzekeren door middel van een WA-verzekering zorgt er in de praktijk voor dat je enkel en alleen kan rekenen op een dekking van schade ten opzichte van derden. Is er met andere woorden ook sprake van schade aan je eigen bromfiets? Dan zal je deze schade volledig zelf moeten vergoeden. Dit is dus de keerzijde van de medaille voor wat de WA-verzekering betreft.

Het afsluiten van een beperkt cascoverzekering voor je bromfiets

Je bromfiets verzekeren door middel van de WA-verzekering alleen zorgt er dus voor dat er geen enkele vorm van schade aan je eigen bromfiets zal worden vergoed door de verzekeraar. Dit geldt voor alle duidelijkheid dus niet alleen maar voor de schade die je mogelijks kan oplopen tijdens het rijden. We staan er in principe nog vaak veel te weinig bij stil, want een bromfiets kan natuurlijk ook tijdens het stilstaan schade oplopen. Dit bijvoorbeeld door een brand of wanneer er sprake is van een inbraak met mogelijke diefstal. Door ervoor te kiezen om een beperkt cascoverzekering af te sluiten voor je bromfiets kan je verschillende vormen van eigen schade gelukkig wel in laten dekken.

  1. Schade als gevolg van een brand of een explosie;
  2. Schade die wordt geleden naar aanleiding van een inbraak of diefstal;

Bovenstaande twee extra dekkingen ten opzichte van de WA-verzekering zorgen er in de praktijk toch zeker voor dat er een niet onbelangrijke meerwaarde wordt gecreëerd. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat de kostprijs van deze verzekering niet eens zoveel hoger ligt in vergelijking met de WA-verzekering voor bromfietsen. De extra dekkingen maken de meerprijs echter hoe dan ook maar dan de moeite waard. Dit is dan ook niet voor niets veruit de populairste optie.

Wanneer kies je voor een allrisk voor je bromfiets?

De derde en laatste manier van een bromfiets verzekeren is terug te vinden onder de vorm van de allrisk bromfietsverzekering. Het betreft hier uiteraard de meest complete bromfietsverzekering die er op de markt is terug te vinden. Indien je ervoor kiest om deze verzekering af te sluiten zal je dan ook kunnen rekenen op alle dekkingen die je ook aantreft in de WA en de WA+ beperkt cascoverzekeringen. Het spreekt voor zich dat het ruime pakket aan dekkingen dat je kan verwachten er in de praktijk helaas wel voor zorgt dat ook de verzekeringspremie een stuk hoger is gelegen.

De allrisk bromfietsverzekering is een interessante verzekering in verschillende situaties. In eerste instantie is deze verzekering de best mogelijke keuze wanneer je ervoor hebt gekozen om een nieuwe, dure bromfiets te kopen. Het spreekt immers voor zich dat je in dat geval bij schade altijd zal willen kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke vergoeding vanuit de verzekeraar.

Naast bovenstaande kan het ook wenselijk zijn om een allrisk bromfietsverzekering af te sluiten wanneer je echt bijvoorbeeld dagelijks gebruik maakt van je bromfiets. Ben jij dus met andere woorden iemand die zijn of haar bromfiets elke dag gebruikt om mee naar het werk of wie weet wel naar school mee te rijden? Dan kan het eventueel het overwegen waard zijn om een allriskpolis af te sluiten. Let wel, ook in dit geval speelt de waarde van je bromfiets ook een niet onbelangrijke rol.

Interessante bespaartips voor je bromfiets verzekeren

Wil je graag je bromfiets verzekeren op de meest voordelige wijze? Dan kan het absoluut de moeite waard zijn om je even te verdiepen in de verschillende bespaartips die er bestaan voor wat het verzekeren van een bromfiets betreft. In ieder geval, de onderstaande tips zullen je wat dit betreft absoluut een interessante besparing kunnen opleveren:

  1. Voer een objectieve vergelijking uit voordat je je bromfietsverzekering afsluit;
  2. Verzeker je bromfiets niet uitgebreider dan strikt noodzakelijk is;
  3. Extra dekkingen toevoegen aan je bromfietsverzekering is niet altijd noodzakelijk;
  4. Bekijk of er sprake is van een eigen risico bij je bromfietsverzekering;

Hoe dan ook moet je voordat je overgaat tot een bromfiets verzekeren altijd twee vergelijkingen uitvoeren. Twee? Jazeker. In eerste instantie moet je immers voor jezelf uitmaken welk type bromfietsverzekering de beste keuze is. Kies je voor de WA-verzekering of ga je toch voor één van de meer uitgebreidere varianten? Bovendien zal je nog een tweede vergelijking moeten uitvoeren om te kunnen achterhalen bij welke verzekeraar je, je bromfietsverzekering kan afsluiten tegen de laagste kosten. Zo kan je bromfiets verzekeren pas echt op de meest optimale wijze gebeuren.

Wil je er tot slot zeker van zijn dat je bromfiets altijd op de meest optimale wijze is verzekerd? Dan is het zeker de moeite waard om ervoor te kiezen om regelmatig even terug een nieuwe vergelijking uit te voeren. De kans is namelijk zeer groot dat je huidige verzekeraar niet jarenlang de meest interessante of voordelige bromfietspolis zal aanbieden.