Iets extra’s voor je team organiseren? Kies voor een constructief bedrijfsuitje

Een bedrijfsuitje organiseren kan lastig zijn. Er staat een hoop druk op je, omdat je natuurlijk wilt dat al je collega’s je activiteit een succes vinden. Een succesvol uitje bestaat uit twee dingen: een hoop lol en teambuilding. Maar, waarom is teambuilding tijdens het bedrijfsuitje belangrijk? Er volgen in dit artikel een aantal van de meest belangrijke redenen.

Leer elkaar kennen tijdens een bedrijfsuitje

Tijdens een bedrijfsuitje leer je jouw collega’s in een andere setting kennen dan op de werkvloer. Het kan zijn dan je met sommige collega’s beter contact hebt dan met anderen. Zeker als je in een groot bedrijf werkt, is dat ook niet gek. Je kunt immers niet iedereen even goed kennen. Als je een activiteit organiseert waarbij je moet samenwerken met al je collega’s en niet slechts een paar, is de kans groot dat je jouw teamleden leert kennen die je op de werkvloer niet snel spreekt. Of je komt er achter dat je baas helemaal niet zo stug is als je dacht! Je krijgt tijdens een bedrijfsuitje dus de ruimte om meer en diepere banden te creëren met de mensen waar je mee werkt.

Voel je meer verbonden met je collega’s

Doordat je elkaar beter leert kennen, voel je je meer verbonden met je collega’s. Dit draagt bij aan een prettige werkomgeving waarin je elkaar om hulp durft te vragen wanneer dit nodig is. Door meer verbondenheid kunnen je collega’s je vrienden worden. En eerlijk: je gaat ‘s ochtends een stuk enthousiaster naar je werk als de relatie met je collega’s goed is. Kies een bedrijfsuitje dat je team de kans geeft om bestaande connecties te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan een weekendje kamperen op de Veluwe. Samen herinneringen opbouwen schept een diepere band waardoor je met een fijner gevoel naar je werk gaat. Als je meer verbonden bent met je collega’s, zal het ook makkelijker zijn om open en eerlijk met elkaar te communiceren. 

Een oefening in communicatie tijdens je bedrijfsuitje

Open en heldere communicatie is essentieel op de werkvloer. Zonder juiste communicatie ontstaan er veel problemen, zoals spanning en onduidelijkheid. Tijdens een bedrijfsuitje leer je communiceren met elkaar. Dit kan heel gericht zijn, bijvoorbeeld door een spel of oefening, maar kan ook indirect. Door alleen al met elkaar te praten en elkaar te leren kennen, begrijp je beter hoe iemand in elkaar steekt. Wil je een spel doen waardoor je actief beter leert communiceren? Denk dan eens aan het spel mijnenveld. Je team maakt koppels. De een doet een blinddoek om en moet door een veld vol ‘mijnen’ lopen. De ander geeft aanwijzingen vanaf de kantlijn.

Hogere prestaties

Al de bovenstaande punten leiden tot hogere prestaties in je bedrijf, omdat je werknemers zich prettiger voelen. Een bedrijfsuitje leidt dus niet alleen tot een prettiger werksfeer, maar zorgt ook voor betere resultaten. Een gezellig dagje samen organiseren is dus een win-win situatie! Het is daarom voor ieder bedrijf van belang dat het nut van teambuilding bij informele gelegenheden zoals een bedrijfsuitje niet onderschat worden.