Werken in Thailand als Nederlander: wat moet je weten?

Als je van plan bent om te gaan werken in Thailand als Nederlander, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke punten waar je op moet letten als je in Thailand wilt werken.

Visum en werkvergunning

Voordat je naar Thailand vertrekt, heb je een visum nodig om het land binnen te mogen. Voor een kort verblijf, zoals vakantie of een bezoek aan familie, is een toeristenvisum voldoende. Als je echter in Thailand wilt gaan werken, heb je een werkvisum nodig. Dit visum is gemakkelijker te verkrijgen als je in dienst bent bij een Thaise werkgever, die je visum voor je kan aanvragen. Als je zelfstandig wilt werken, zoals als zzp’er of freelancer, zul je zelf je werkvisum moeten aanvragen. Dit kan een tijdrovend proces zijn, dus zorg dat je op tijd begint met de aanvraag.

Daarnaast heb je ook een werkvergunning nodig om legaal in Thailand te kunnen werken. Deze vergunning is gemakkelijker te verkrijgen als je in dienst bent bij een Thaise werkgever, maar ook als zelfstandig ondernemer kun je een werkvergunning aanvragen. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat de Thaise overheid bepaalde beroepen voorbehoudt aan Thaise burgers, dus het kan zijn dat je voor bepaalde beroepen geen werkvergunning kunt krijgen.

Verzekeringen

Net als in Nederland is het in Thailand verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben. Als je in dienst bent bij een Thaise werkgever, zal deze vaak een ziektekostenverzekering voor je afsluiten. Als zelfstandig ondernemer zul je zelf een verzekering moeten afsluiten. Zorg ervoor dat je een verzekering afsluit die voldoet aan de wettelijke eisen in Thailand, zodat je gedekt bent als je ziek wordt of een ongeluk krijgt.

Daarnaast is het ook aan te raden om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Dit is vooral handig als je voor langere tijd naar Thailand gaat en je bijvoorbeeld een huis of een appartement gaat huren. Zo ben je verzekerd als je om welke reden dan ook niet naar Thailand kunt reizen, of als je tijdens je verblijf onverwachts terug naar Nederland moet.

Inkomen en belastingen

Als je in Thailand werkt, is het belangrijk om je inkomen en belastingen goed bij te houden. Zo moet je bijvoorbeeld belasting betalen over je inkomen in Thailand, net als in Nederland. Het is aan te raden om advies te vragen aan een belastingadviseur of een accountant om ervoor te zorgen dat je de juiste belasting betaalt en je financiƫn op orde zijn.

Wetgeving

Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de Thaise wetgeving, zodat je je aan de regels houdt en je niet in de problemen komt. Zo heeft Thailand bijvoorbeeld strenge wetten rond drugshandel en -gebruik, en ook het beledigen van de koning of andere hogere personen is strafbaar. Houd hier rekening mee en zorg ervoor dat je je aan de wet houdt tijdens je verblijf in Thailand.

Thailand te streng? Lees dan eens over wonen en werken in spanje