Zo voorkom je problemen met een tachograaf

Veilig verkeer is belangrijk. We willen namelijk allemaal met een goed gevoel de weg opgaan. Als automobilist wordt je aangeraden om te stoppen als je moe wordt, maar in ieder geval een pauze van een kwartiertje iedere twee uur. Zo kan je weer een beetje bijkomen, aangezien autorijden concentratie vereist. Ook beroepschauffeurs moeten zich hieraan houden. Hun rij- en rusttijden worden namelijk bijgehouden door een zogenaamde tachograaf. Toch gaat hier zo nu en dan wat fout mee. Om dat te voorkomen, lees je onderstaande tips!

Zorg voor een veilig systeem

Een tachograaf houdt alle gegevens bij van iedere chauffeur die een voertuig bestuurt. Hier staat dus ook gevoelige informatie in. Het is dus zaak om dit goed te beveiligen, want je wilt niet dat gegevens van jouw werknemer op straat liggen. Het mag dus niet in verkeerde handen vallen. Zorg er dus voor dat je tachograaf is voorzien van een goed beveiligingssysteem of als je het door een extern bedrijf laat doen, wees dan op de hoogte van hoe zij omgaan met data. Denk aan kwesties zoals hoe lang, waar en ook hoe het bewaard wordt. 

Bewaar de gegevens goed

De gegevens worden onder andere op de elektrische chip van de bestuurderskaart opgeslagen. Hierop staat vermeld hoe lang er is gereden, het aantal kilometers, de activiteiten en natuurlijk wie de bestuurder was. Deze gegevens moeten minimaal elke 28 dagen worden uitgelezen. Zo voorkom je dat er belangrijke gegevens verloren gaan: een tachograaf uitlezen is dus erg belangrijk! Mocht de kaart sneller vol zitten, dan moet de tachograaf dus eerder uitgelezen worden. 

Wees verantwoordelijk

Als de gegevens niet of niet goed zijn bijgehouden, kun je een boete krijgen. Het is belangrijk om veilig deel te nemen aan het verkeer, daarom mogen de rij- en rusttijden niet verbroken worden. Het is niet alleen de verantwoordelijk van de chauffeur om dit allemaal goed bij te houden en in te voeren, maar ook aan het management en andere leidinggevenden. Meer informatie over de tachograaf kun je vinden op deze website